středa 16. prosince 2015

6.ročník O pohár krále Tvarůžka


6.ročník O pohár krále Tvarůžka

Vážení čtenáři, přemýšlím, jak vám co nejvíce přiblížit náš turnaj O pohár krále Tvarůžka, kterého jsem byl nejenom účastníkem, ale i spolupořadatelem.

My loštičtí šachisté jsme byli rádi, že nám, jako každý rok, na pořádání již 6.ročníku poskytlo Město Loštice prostory v Kulturním domě. Turnaj se odehrál v sobotu 28.11.2015. Hrálo se na 9 kol, tempem 2x20 minut se zápočtem na LOK ČR v rapid šachu.

Každý, kdo pořádá nějakou sportovní či společenskou akci pro širokou veřejnost ví, kolik snahy to znamená a my jsme moc vděční, že tradiční sponzoři, o kterých se zmíním závěrem, nám zůstali věrni. Bez nich to prostě nejde. Snažili jsme se opět vytvořit atmosféru, která by byla podnětem k pravidelným návratům všech zúčastněných šachistů. Mají zde možnost nejenom si pěkně zahrát,ale i setkat se s kolegy a přáteli stejně tak,jako při jiných sportovních setkáních. Například na turnajích na Bouzově,v Mohelnici či ve Stavenici, popřípadě při soutěžních utkáních od pralesní ligy výš.

Letos jsme měli možnost přivítat poprvé na turnaji, a jsme za tuto přízeň vděčni, mezinárodního velmistra Mikuláše Maníka, budoucího velmistra IM Vojtu Pláta, z dalších pravidelných účastníků rapidových turnajů FM Víta Valentu, který vás okouzlí vždy svým úsměvem a pozitivním životním postojem, FM Vladimíra Karlíka, IM Zdeňka Beila, FM Františka Vránu, CM Pavla Strašila a mnoho dalších známých tváří nejen kraje olomouckého.
Člověk by řekl, podle startovní listiny, že boj o první místo bude jasný. Ale nakonec z pohledu účastníka sedícího v průběhu turnaje za šachovnicí a nemající čas sledovat dopodrobna průběh partií, nevybaveného šachovou erudicí jako výše zmiňovaní hráči, to nakonec tak jasné v  turnaji nebylo. V pátém kole Vojta Plát k překvapení diváků prohrál s litovelským Ladislavem Vaňkem a zkomplikoval si možnost vyhrát celý turnaj. Ale situaci napravil tím, že do posledního kola nedal nikomu možnost získat jeho skalp, ani půlku skalpu. Nepodařilo se to ani Mikuláši Maníkovi, dle doslechu známého blicaře, pro kterého i 3 minutová tempa jsou pomalá. Tento rozhodující souboj se udál v kole osmém. Po devátém kole bylo pořadí následující: první Vojta Plát s osmi body, v závěsu na druhém místě Ladislav Vaněk též z osmi body, bronz získal sedmibodový Mikuláš Maník.

Výhrou Vojty Pláta byla narušena prozatímní tradice co ročník, to jiný vítěz. Vojtovi se to povedlo již podruhé.

Kromě příjemného času i občasných urputných bojů a nervů za šachovnicí nám o přestávce zpestřilo  čas hrou na kytaru a zpěvem mohelnické sourozenecké duo bratrů Honzy a Radka Koláře, nadějných muzikantů. Věřím, že účastníkům přišel vhod k obědu řízek s bramborovým salátem a možnost bufetu s točeným pivem a dalšími pro tento turnaj známými pochutinami.

Budeme moc rádi, když se v neméně hojném počtu, letos to bylo pro nás rekordních 68 hráčů, sejdeme i příští rok a opět nás přivítá náš král Tvarůžek I. s panem řezbářem Benešem, tvůrcem figurek krále a šachovnice. Tímto zveme známé i dosud neznámé, ať k nám zavítají v příštím roce v podobném termínu.

Chtěl bych za loštické šachisty poděkovat všem, kdož pomáhali a všem sponzorům. Sponzorem 6.ročníku O pohár krále Tvarůžka I. jsou:  Tvarůžkárna A.W. Loštice, Město Loštice, ZLKL Loštice, Metrie Loštice, Morava Camp Mohelnice, Prodejna Darka, Společnost Merkurius Mohelnice, Rybářské potřeby Fish-Pro Mohelnice, Galanterie-Oliveriusová, Činčara Roman, Milan Till, Patrik Koukol, Palomo Loštice a další.


Za ŠK Loštice s pozdravem David Kofránek

Uveřejněno zde:


Žádné komentáře:

Okomentovat