středa 16. prosince 2015

5.ročník O pohár krále Tvarůžka



5.ročník O pohár krále Tvarůžka

V sobotu 29. 11. do Kulturního domu v Lošticích zavítalo 50 šachistů soupeřit o pohár krále Tvarůžka I. V předchozích letech co ročník to nový vítěz. Při pohledu na startovní listinu bylo jasné, že i v pátem ročníku přibude mezi vítězi další nové jméno. V minulých ročnících turnaj vyhráli Tomáš Cagašík, Vojta Plát, Jan Krejčí st. a Jiří Navrátil st.

Hráče a doprovod přivítal v úvodu osobně sám pan král Tvarůžek I. a popřál hráčům mnoho štěstí ve hře a šťastné tahy. Loštický řezbář pan Beneš, tvůrce známého loštického betléma, pokřtil šachovnice a po úvodních slovech pořadatelů mohl turnaj začít.

Podle startovní listiny favoritem turnaje měl být KM Tadeáš Baláček. Stejně jako on chtěli v turnaji uspět i další šachově zdatní borci, jakožto nedávný vítěz mohelnického openu a účastník šachové olympiády FM Vít Valenta. Dále z dalekého Lisabonu v Portugalsku přijela Catarina Leite, ze Zábřehu CM Pavel Strašil, z Litovle Ladislav Vaněk, z Brna Eduard Meduna a z Kolína Jiří Stehlík.
Stejně, jak to bývá na jiných rapid turnajích, o překvapivé vítězství nebyla nouze a Caissa přála ratingově slabším hráčům porážet své zkušenější kolegy. Například se dařilo Miroslavu Plhákovi (1603) a s 5 body se umístil na 14. místě. Své zkušenější kolegy proháněl velký talent a nová šachová naděje Martin Nehyba ze Sokolu Skalička, o kterém, věřím, že ještě uslyšíme. Skončil na 9. místě. Za 17. Vítem Valentou skončil nestor loštického šachu 80letý Jiří Vařeka.
Po šestém kole to vypadalo, že za triumfem v turnaji rázným krokem vyrazil vítězstvím na Eduardem Medunou Tadeáš Baláček a získal bodový odstup od celého startovního pole. Cestu si však zkomplikoval v dalším kole prohrou s portugalskou Catarinou Leite a rázem adeptů na vítězství bylo více.
Turnaj byl zajímavý a napínavý do posledních kol, ale nakonec vítězství si Tadeáš Baláček nenechal vzít. Na druhém místě skončil litovelský Ladislav Vaněk a na bronzový stupínek vystoupila losinská naděje Jakub Vaculík. Nepopulární bramborové místo vybojoval CM Pavel Strašil.
Pro účastníky turnaje byl připraven vedle hracího sálu bufet s možností občerstvení v podobě různého nealka a točeného piva, krajíců chleba s tvarůžkem a jiných pochutin. V době oběda byla možnost si pochutnat na řízku s bramborovým salátem.
Závěrem je potřeba poděkovat všem, kdož vážili cestu za zážitky na šachovém turnaji, všem, kdož nezištně pomáhali ke zdařilému průběhu turnaje a především sponzorům, bez kterých by nemohla proběhnout žádná společenská akce podobného rázu jako byl náš turnaj. Sponzorem 5. ročníku O pohár krále Tvarůžka I. byli Tvarůžkárna A.W. Loštice, Město Loštice, ZLKL Loštice, Metrie Loštice, Morava Camp Mohelnice, Prodejna Darka, Tomáš Keprt, Společnost Merkurius Mohelnice, Rybářské potřeby Fish-Pro Mohelnice a další.
Všechny milovníky a příznivce šachové hry a dosavadní vítěze zveme na další 6. ročník šachového turnaje O pohár krále Tvarůžka, který se uskuteční v roce 2015 v podobném termínu jako letos.


Autor: David Kofránek

Uveřejněno zde:



Žádné komentáře:

Okomentovat