pondělí 1. února 2021

Ze života šachového klubu ŠK Loštice

 Ze života šachového klubu ŠK Loštice

  Tak nám proběhla šachová sezóna, jaká tu ještě nebyla. Začala standardně rozlosováním Oblastního přeboru ( https://www.chess.cz/soutez/2581/ ). Bohužel na konci září už člověk tušil, že naplánovaných devět kol je zbožné přání. Díky omezení byla odložena první čtyři kola. Rozhodnutím šachového svazu olomouckého kraje byl zbytek sezony anulován. Takže po mnoha letech nejen Oblastní přebor nemá vítěze, ani poraženého. 

  Abychom těch šachů neměli moc, neuskutečnil se ani 11.ročník již tradičního šachového turnaje „O pohár krále Tvarůžka“. Rok co rok jezdí do Loštic stále víc hráčů nejen za hrou, ale i za příjemně strávenou sobotou. V posledním roce to byla skoro stovka, ale přihlášených bylo původně více. Náš turnaj, pořádaný hráči ŠK Loštice, si můžete připomenout na našem šachovém webu www.sachovyklublostice.blogspot.com . Najdete tam fotky, články a výsledky z minulých ročníků. 

  V rámci turnaje bylo připravováno jedno překvapení pro nového občana „Loštického betléma“ našeho spoluhráče a nestora šachového klubu Jiřího Vařeku. 

Loštický betlém a Jiří Vařeka v reportáži od Mohelnické televize



  Doufáme, že nám situace v tomto roce dovolí se setkat a uspořádat 27.listopadu odložený 11.ročník turnaje. Rád bych se závěrem drobného průletu životem šachového klubu zatoulal do historie. 

  Při četbě knihy „Lidé z Loštic ve XX.století (nejen tvarůžkáři)“ od Josefa Bieberleho jsem narazil na vzpomínku týkající se královské hry v Lošticích. Píše, že za nacistické okupace tu fungovalo sdružení asi 30 šachistů. Hrávalo se v hostinci Beseda u paní Rossacinové každý týden, někdy i dvakrát týdně. Hrály se permanentně klubové turnaje. Vzpomínal na mimořádně talentovaného Václava Kličku, učitele v Pavlově, který prokázal velký talent a vystřídal „na špici peletonu“ pana faráře Hýbla. V současné době je naší loštickou jedničkou Pavel Klička, vnuk Václava Kličky. Jako kapitán loštického týmu si přeji, abychom příští sezonu mohli odehrát bez omezení, uspořádat turnaj a mít radost ze hry a života bez roušek.

David Kofránek

Žádné komentáře:

Okomentovat